January 4, 2014

Diri Sendiri, Bukan Untuk Orang Lain














Salam,

Sudah terlalu lama tidak mengemas kini blog ini. Lama sangat terbiar tanpa sebarang entri bertulis mahupon sharing gambar-gambar yang pelik tapi menarik perhatian berpuluh atau boleh menjejak beratus unique visitor ( satu masa dahulu).

Tiga tahun, tempoh yang agak lama diambil untuk sesuaikan diri dalam bidang kerjaya yang ada sekarang. Tidak kira apa pangkat/kedudukan, setiap kerjaya mempunyai kepentingan masing-masing. Dari bawah sehinggalah naik ke atas, dari zero hinggalah ada yang menggelar 'senior'.

Itu satu pengalaman, bukan sekadar skill kerja mahupon product knowledge tapi ia satu pencapaian yang ada dan sentiasa ingin diteruskan. Tak nafikan, memang ada ego tersendiri dan pasti akan ada lawan berlawan, debat berdebat. Itulah sifat yang membawa naik sehingga ke tahap ini.

Kau memang hebat, tapi hanya untuk diri sendiri bukan untuk dikongsi dengan yang lain. Kau GAGAL!  


p/s : Semakin hari semakin banyak masa depan di depan mata. Jodoh depan mata?



[Sambung Baca...Disini]

August 23, 2013

Awal-awal pagi sudah kehilangan, Cherry






Seperti biasa, setiap pagi ( selepas subuh) rutin harian selepas bulan Ramadhan. Pagi-pagi memang tugas aku untuk pergi mencari sarapan. Yela, mudah kan beli saja dekat mana-mana gerai berhampiran, cuma pagi ini hampa rasanya bila terasa kehilangan sesuatu. Macam mana agaknya boleh hilang? Dari pagi tadi aku fikir, memang susahlah nak cari jawapannya kenapa dan bagaimana. Apa-apa pon laporan sudah dibuat untuk kehilangan kad debit tersebut.

Memang sepantas kilat aku buat laporan, walau ada beberapa ratus baki duit dalam akaun, perlu buat laporan jugak kan. Tapi yang bagusnya sekarang, kad debit maybank dah start menggunakan pin nombor untuk sebarang transaksi di setiap pusat membeli belah. Jadi taklah terasa risiko sangat bila hilang, cuma langkah-langkah yang perlu dibuat kenelah pantas bila dah sedar pasal kehilangannya kan.

Di sini aku lampirkan apa langkah yang boleh diambil sekiranya berlaku sebarang kehilangan debit kad / visa / masterkad maybank. Harap-harap info ini berguna untuk semua.... :


Help! I've lost my ATM card. If your ATM card is lost or stolen, call our 24-hour Customer Care hotline at 1-300 88 6688 to report it immediately.

Help! I've lost my card.

If your card is lost or stolen, call 03-2072 1373 or 1-800 883231 (toll-free) to report it immediately. Our lines are open 24 hours a day, 7 days a week.

Help! I've lost my card abroad.

No worries. If you're abroad and your card is lost or stolen, call us or report it to Visa or MasterCard Assistance Centres or their affiliates. For Maybank American Express credit card cardholders, please notify a Travel Service Office.

Visa

Visa Emergency Assistance Centre (VEAC) toll-free numbers
Singapore:800 4481 250
Japan:00531 44 0022
United States:866 765 9644
United Kingdom:0800 1695 189
Australia:1 800 450 346
New Zealand:0508 600 300
Malaysia:1 800 802 997
  • Maybankard Visa Gold cardholders can also call 612-9235 0260 if you have difficulties reaching Visa from any part of the world.
  • For a complete list of VEAC toll-free numbers, log on to www.visa.com or call Maybank Credit Card Centre at 1-300 88 6688.

Mastercard

MasterCard Emergency Service toll-free numbers
Singapore:800 1100 113
Japan:00531 11 3886
United States:1 800 307 7309
United Kingdom:0800 96 4767
Australia:1-800 120 113
New Zealand:0800 44 9140
Malaysia:1-800 804 594
  • In addition, over 2,000 Thomas Cook representative offices worldwide offer assistance on emergency card replacement, travel assistance, emergency communication and more.
  • For a complete list of MGS toll-free numbers, log on to www.mastercard.com or call Maybank Credit Card Centre at 1-300 88 6688.

American Express

Call international collect call 603-2166 8822 (24 hours) for immediate access to medical, travel assistance and more when you are overseas.

P/s : ganti kad debit baru, pagi-pagi dah kene beratur awal dekat bank oi! credit : maybank2u
[Sambung Baca...Disini]

April 2, 2013

M.O.L.E.K







Sumber : OH! Bulan , Tiz Zaqyah Razak


Molek :

Cantik, sesuatu yang tak lepas dari dipandang... menarik.... Molekkkkk... pertama kali aku dgr cara sebutan perkataan tersebut dari seorang rakan yg mempunyai dialek berlainan. Cara sebutannya sangatlah menarik seperti apa yang dilihatnya sehinggalah terkeluarlah perkataan tersebut.  

Bagi seorang lelaki, tidak kira apa jua usia, yang penting dah lepas 'potong' ye, pasti ada rasa-rasa tersebut. mudah tertarik dgn 'kemolekan' apabila ternampak akan ia di mana-mana. permulaannya saja-saja dan suka-suka, sehinggalah sampai ke satu peringkat usia, segalanya menjadi penting dan perlulah rasmi atau 'official'. ( bab couple2 tu rasanya belum lagi lah kan). cuma ia tak sama untuk setiap orang atau individu, bergantung pada ke kreatifan masing-masing. (bab yang ini, the best man win, right?)

Lupakan pasal itu semua. segalanya sekadar penerangan sahaja berkaita dengan 'molek'. hidup tak perlu rasa terlalu tertekan dengan semua itu, setiap jodoh adalah rahsiaNYA. Cuma, tertekan bila ada yang jenis 'molek' kategori perasan rasanya, penat nak layan jenis macam ini. senyuman palsu, bukan itu yang aku mahukan, aku tahu tengok cermin dan nilai didalamnya.

No hard feeling ye, aku faham semua itu. Cuma pelik, bukan kau seorang yang aku pernah jumpa dan kawan se 'molek' nya, tapi sifat perasan sangat itu, buat kan kau jadi kurang 'molek'. bukan frust atau cinta tak kesampaian? no hard feeling pada asalnya, mana datang cintanya? ini baru namanya cinta gila!

P/s : Lama tak menulis.... Gambar sekadar hiasan, tapi itu benar-benar molekkkkk!
[Sambung Baca...Disini]
 
Web Statistics